Kansızlık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Kansızlık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kansızlık Hastalığı

Kansızlık, tıptaki adıyla "anemi" olarak bilinen ve kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarlar) yeterli düzeyde olmaması durumunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Alyuvarların kırmızı renkli olmasını sağlayan ve oksijen taşımada önemli rol oynayan hemoglobinin, gerekli miktarın altında olması kansızlığa yol açar. Anemi, günümüzde oldukça sık rastlanan sağlık problemlerinden biridir. Hemoglobinin minimum düzeyi erkeklerde 13 g/dl, kadınlarda 12 g/dl, 0-6 yaş çocuklarda 11 g/dl, 6-15 yaşları arasında ise 12 g/dl olmalıdır. Bu seviyelerin altında olan hemoglobin değerleri kansızlık hastalığının varlığını gösterir.

Kansızlık hastalığı, önlem alınmazsa ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık risklerini beraberinde getirir. En yaygın türleri demir eksikliği anemisi ve B12 vitamini eksikliğine bağlı anemidir. Kansızlık, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Bunun başlıca nedenleri; doğurganlık, emzirme, adet görme gibi kadınsal faktörlerdir. Kansızlık bazen tek başına tedavi edilebilirken, bazen de daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

Kansızlık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kişide; halsizlik, sürekli uyuma isteği, baş dönmesi en sık görülen belirtiler arasındadır. Ayrıca çarpıntı, üşüme hissi, nefes darlığı, saç dökülmesi de hastalığın bilinen belirtilerindendir. Kansızlık hastalığı ileri seviyede olan kişilerde; dil ve dudak etrafında yaralar oluşabilir ve tırnakların zayıflığı nedeniyle kolay kırılmalar görülebilir. Bu hastalık, bireylerin hem aile hem de sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Hafızada zayıflık, el ve ayaklarda soğukluk, baş ağrıları ve konsantrasyon bozuklukları da belirtiler arasındadır.

Kansızlık Hastalığı Neden Olur?

Kansızlık hastalığı, vücudun yeterli miktarda alyuvar üretememesi nedeniyle ortaya çıkar. Buna ek olarak, vücutta kan kaybı yaşanması (kadınlarda adet dönemi gibi), demir, B12 vitamini ve diğer protein ile vitaminlerin eksikliği kansızlığa yol açar.

Sindirim sisteminin önemli organlarından olan mide ve bağırsaklarda oluşan kanama, kansızlığı meydana getiren nedenler arasındadır. Çünkü bu organlardaki kanamalar ciddi kan kaybına yol açar. Eksik ve düzensiz beslenme, kronik rahatsızlıklar gibi sebeplerle de kansızlık hastalığı görülebilir.

Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Belirtiler doğrultusunda doktorunuzun isteyeceği kan tahlili ile yapılacak kan sayımında düşük hemoglobin tespit edilir. Eğer altta yatan başka bir rahatsızlıktan şüpheleniliyorsa farklı tetkikler de istenebilir. Haliyle tedavi de bu sonuçlara göre başlar. Kansızlığı meydana getiren nedenler tedavinin şeklini belirlemede önemli rol oynar. Herhangi bir ciddi hastalığa rastlanmaz ise ağız yoluyla alınacak demir ve vitamin ilaçlarıyla anemi tedavi edilir. Ayrıca ilaçlara ek olarak, yeterli ve bol vitaminli besinler tüketilerek tedaviye destek olunabilir.

Kansızlık Hastalığına Karşı Alınacak Önlemler

Kansızlık hastalığına karşı alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Demir açısından zengin gıdalar tüketmek (kırmızı et, ıspanak, mercimek vb.)
  • B12 vitamini yönünden zengin besinler (et, süt ürünleri, yumurta vb.)
  • Folik asit içeren gıdalar (yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller vb.)
  • C vitamini alımını artırmak, çünkü C vitamini demir emilimini artırır (portakal, limon, biber vb.)
  • Çay ve kahve tüketimini sınırlandırmak, çünkü bu içecekler demir emilimini azaltır
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek

Not: Süt ve süt içerikli gıdalar, demir emilimini engellediği için ilaç ile tüketilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni