Kansızlık Bacak Ağrısı Yapar mı?
11 Temmuz 2024

Kansızlık Bacak Ağrısı Yapar mı?

Kansızlık Bacak Ağrısı Yapar Mı?

Kansızlık, ya da tıbbi terimle anemi, hemoglobin ve hematokrit seviyelerinin normalin altında olması durumudur. Bu durum, kasların ve dokuların yeterli miktarda oksijenle beslenememesi sonucu çeşitli semptomlara yol açabilir. Kansızlığın belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik ve ağrılar bulunur. Özellikle ayakta çok duran ya da uzun süre yürüyen kişilerde kansızlık varsa bacak ağrısı görülme olasılığı daha yüksektir.

Kansızlığın Tanımı ve Sebepleri

Kansızlık, tam kan sayımında hemoglobin ve hematokrit seviyelerinin düşük olmasıyla tanımlanır. Yetişkin bir bireyde hemoglobin değeri 11-14 gr/dL, hematokrit değeri ise %40-44 arasında olmalıdır. Kansızlık geçici ya da kalıtsal olabilir. Geçici kansızlık durumlarında ilaç tedavisi ve uygun beslenme şartlarıyla kan oranı artırılabilir. Ancak kalıtsal olarak kansızlıkla mücadele eden kişilerde ek rahatsızlıklar da görülebilir. Bu rahatsızlıklar arasında:

  • Halsizlik
  • Sürekli yorgun hissetme
  • Eklem ve kas ağrıları

Kansızlık ve Bacak Ağrısı İlişkisi

Kansızlık, kasların ve dokuların yeterince oksijenle beslenememesine neden olur. Bu durum, özellikle üst ve alt ekstremitelerde yorgunluk ve ağrıya yol açabilir. Hamilelik döneminde kansızlık yaşayan kadınlarda bacak ağrısı daha sık görülür. Bu durumda vitamin ve mineralli beslenme, pekmez ve kırmızı et tüketimi yardımcı olabilir. Kansızlık nedeniyle tek bacakta ağrı yaşanması durumunda ilaç kullanımı önerilmez; beslenme ve dinlenme ile tedavi yapılır. Bacak ağrısı, gün içinde yürüyüş yapmak ya da ayakta çalışmak zorunda olan kişilerde daha belirgin olabilir. Kasların zayıf ve yeterince beslenmemiş olması, kısa süreli yürüyüşlerde bile şiddetli ağrılara neden olabilir.

Bacak Ağrısını Hafifletme Yöntemleri

Kansızlık nedeniyle bacak ağrısı yaşayan kişiler için bazı öneriler:

  • Ayakları tuzlu ılık suda bekletmek
  • Bacaklara sıcak masaj yapmak
  • Ilık havlu ile sarıp bir süre beklemek

Kansızlığa bağlı tedavi olunması önemlidir. Kansızlık tedavisi ve doğru beslenme ile bacak ağrısı ortadan kalkmıyorsa, başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu durumda yeniden doktora başvurmak ve daha geniş kapsamlı bir kan testi yaptırmak gerekebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erkan

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kansizlik nedeniyle uzun süre ayakta kaldigimda ya da yürüdüğümde bacaklarimda siddetli agri hissediyorum, bu normal mi? Kansizlik tedavisi ve dogru beslenme ile bu agrilar geçer mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Erkan,

Kansızlık nedeniyle yaşadığınız bacak ağrıları aslında oldukça yaygın bir durum. Kansızlık (anemi) vücutta yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığında ortaya çıkar ve bu da dokulara yeterli oksijen gitmemesine yol açar. Bu da kaslarda ağrı ve yorgunluk hissine sebep olabilir.

Doğru tedavi ve beslenme ile bu ağrılar büyük ölçüde azalabilir hatta tamamen geçebilir. Demir açısından zengin gıdalar (kırmızı et, ıspanak, baklagiller gibi) tüketmek, doktorunuzun verdiği demir takviyelerini düzenli kullanmak önemlidir. Ayrıca, B12 ve folik asit açısından da yeterli beslenmeye dikkat etmelisiniz.

Ancak, ağrılarınız çok şiddetliyse veya günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, mutlaka bir doktora danışmalısınız. Doktorunuz, kansızlığın altında yatan sebebi belirleyerek en uygun tedavi yöntemini size önerecektir.

Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kahve Kansızlık Yapar mı?

Kahve Kansızlık Yapar mı?

Kansızlık Kilo Yapar mı?

Kansızlık Kilo Yapar mı?

Haber Bülteni

Güncel

Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Kansızlığa Ne İyi Gelir?